OTROCI

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Solne terapije niso namenjene le odraslim, ampak so učinkovite tudi za otroke, od šestega meseca starosti. Še posebej jih priporočajo pri lajšanju oz. celo preprečevanju virusnih in bakterijskih okužb ter krepitvi obrambnega sistema.

Otroci polovico svojega časa preživijo v vrtcih in šolah, kjer so izpostavljeni mnogim tveganjem za bolezni dihal, virusnim in bakterijskim okužbam ter drugim nalezljivim boleznim. Zaradi tega še posebej potrebujejo pomoč pri lajšanju ali preprečevanju okužb, saj so zaradi slabše oz. še ne popolnoma razvitega obrambnega sistema bolj dovzetni za tovrstna obolenja. Priporočamo jih predvsem zato, ker redni preventivni obiski v solni sobi zmanjšajo pojavnost obolenj do dvakrat. Krepijo otrokov imunski sistem, delujejo protivnetno in odpravljajo učinke, ki so jih na mladem organizmu pustili antibiotiki. Suhi aerosol soli telo tako oskrbi z močnim naravnim antihistaminom ter v kombinaciji z že predpisanimi zdravili zmanjša uporabo zdravil.

Ali so solne terapije namenjene le tistim otrokom, ki imajo težave z dihali (pogosta vnetja ušes, bronhitise, prehlade, vnetja sinusov)?

Solne terapije so prvenstveno namenjene tistim otrokom, ki so nagnjeni k boleznim zgornjih in spodnjih dihalnih poti. Uporabljajo se tudi v preventivne namene, in sicer pred virusnimi obolenji in bakterijskimi okužbami, saj močno krepijo sluznico dihalnih poti. Le dovolj zdrava in debela sluznica je lahko dobra zaščita pred vdorom virusov in bakterij v telo. Seveda ne smemo pozabiti na imunski sistem, ki ima pomembno vlogo pred obolenji in ki ga solne terapije zelo okrepijo.

Kako in kje poteka takšna terapija za otroka? Je treba terapije večkrat ponoviti, da je dosežen njihov učinek?

Otroška solna terapija poteka v atmosferi solne sobe, kjer so stene in strop obdani z morsko soljo, na tleh pa je debela plast večjih kristalov soli, primernih za igro.  Seveda ne manjka igrač, ki jih otroci izberejo ob vstopu. Za boljše vzdušje pa poskrbimo z otroško glasbo in barvno razsvetljavo. Otroci skozi igro vdihavajo fine mikrodelce aerosola soli, ki se prenesejo na najmanjše dele bronhijev v pljučih kot tudi na druge dele dihalnih poti, kot so sinusi in nosna ter ustna votlina. Delci soli delujejo kot antibakterijsko sredstvo, redčijo sluz, ki se ob raznih vnetjih začne čezmerno nabirati v dihalnih poteh, ionizirajo zrak in ga napolnijo z elementi, dragocenimi za otrokovo zdravje.

Kolikokrat naj otrok pride na terapijo?

Da lahko dosežemo uspešnost solnih terapij, jih je treba opravljati vsak drugi ali tretji dan v ciklu od 10 do 15 ali več terapij, odvisno od starosti in bolezni otroka ter od predhodnega uživanja zdravil, predvsem antibiotikov.

Ali lahko starši na solno terapijo pripeljejo bolnega otroka ali mora biti popolnoma zdrav?

Ob raznih vnetjih se začne v dihalnih poteh nabirati povečana količina sluzi, kar privede do zmanjšanega pretoka vdihanega zraka v dihalne organe. Posledica tega je zmanjšana absorpcija kisika v kri, kar se kaže kot težko dihanje, temu pa lahko sledi tudi vročinsko stanje. Kljub jemanju zdravil, ki jih predpišejo pediatri, se izvajanje solne terapije lahko izvaja, saj pomaga pri redčenju sluzi, da se ta hitreje odstrani iz dihalnih poti, istočasno pa krepi imunski sistem. Edino v primeru povišane telesne temperature se solne terapije odsvetujejo, kajti solne terapije aktivirajo tudi limfo, ki začne hitreje nihati po telesu, kar je še dodatni napor za srce in mlad organizem. Ta pomaga telesu, da se hitreje očisti strupov in toksinov.

Lahko z njo preprečimo ali ublažimo bolezenske simptome kroničnih bolezni?

Absolutno da. Z njo blažimo ali celo preprečimo bolezenske simptome kroničnih bolezni dihal, kot so astma, bronhitis, vnetja ušes. Suhi aerosol soli, ki ga ustvarimo v solni sobi, prodre globoko v dihalne poti, kjer deluje protivnetno, redči sluz in vzpostavlja njeno normalno izločanje. Močno se izboljša tudi kakovost sluznice. Okrepi se oslabljen imunski sistem in ponovno se vzpostavi ravnovesje v telesu. S pomočjo solnih terapij celice v telesu dobijo prepotrebne minerale in mikroelemente, ki jih potrebujejo za svojo rast. Uporablja se kot učinkovita pomoč pri zdravljenju v primerih kroničnih obolenj dihalnih poti.

Kako je solna terapija sprejeta v Sloveniji? Jo starši dobro poznajo in jo uporabljajo, ko želijo poskrbeti za otrokovo zdravje? So takšne terapije samoplačniške?

V Sloveniji so zelo dobro sprejete, vendar žal še ogromno staršev ne ve zanje. Želimo, da bi tudi v vrtcih, kjer otroci največ zbolevajo, starše seznanili s solnimi terapijami in tako pomagali otročkom vrniti zdrav nasmeh na obraze. Nekaj zdravnikov pozna solne terapije in staršem predlagajo, da poskusijo z njimi. Tisti starši, ki pa jih poznajo, jih redno uporabljajo, saj zelo dobro vedo, kaj pomeni nuditi otroku terapije, ki so naravne, brez stranskih učinkov, pa še izredno učinkovite. V državah, kjer se solne terapije financirajo iz sistema zdravstvenega zavarovanja, pediatri bolne otroke najprej pošljejo na solne terapije, ki so v večini primerov uspešne, dodatno zdravljenje pa sploh ni potrebno. Žal je pri nas drugače, terapije so samoplačniške.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.