Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Odločitve v zadnjem trenutku, dobra intucija, uživanje v raziskovanju novih krajev in ljudi me spremljajo v zadnjem obdobju. To pogosto prinese posebna doživetja in nove izkušnje. Tudi ta vikend je bilo tako.

Še v petek popoldne nisem natančno vedela kako in kam. Vse do klepeta s Frančiškom in informacije o Rudarskem polmaratonu, ki ga organizira Zavod Savus. Na nek način sem bila izzvana, da se pomerim na 21 kilometrski razdalji. Zakaj pa ne, sem si mislila. V tistem trenutku se mi je zdela ravno prava preizkušnja za vikend in že sem pisala organizatorju, če je kaka možnost udeležbe, glede na to, da so prijave že zaprte. Sem sicer zelo nezahtevna udeleženka, ki je telo navadila, da zmore tudi 40 km brez česarkoli, 21 km pa je velikokrat za »zajterk«. Seveda se je našel prostor oz. g. Marko Planinc mi je prijazno obrazložil, da je to izjemoma, sem pa dobrošla. Bila sem zelo vesela uslišane prošnje. So se pa ob pregledu opisa trase, iz katerega sem razbrala, da je skoraj polovica le te v rovu, s čelado na glavi, pojavili prvi pomisleki, a se nisem dala zmotiti. Le sobotne športne dejavnosti sem omejila in prilagodila, tudi zato, ker se je med tednom nabralo že nekaj kilometrov in višinskih metrov hribov in gora.

Štart ob 11. uri je za tekačico, ki vstaja med 4.30 in 5.00 ter rada zgodaj osvaja vrhove pozen, se pa lahko kdaj pa kdaj tudi prilagodim in naredim izjemo. Tako sem si privoščila mirno nedeljsko jutro in dolgo ogrevanje. V tem času je ponehal tudi jutranji dež. Ob startu je bilo tako vreme ravno naklonjeno teku, ki združuje Zasavje in oživlja spomin na zasavsko rudarsko dediščino, na 10 kilometrski in polmaratonski razdalji.  Po prvem spustu je sledil klanec, kjer sem skupaj z nekaj tekači počasi napredovala v ospredje. Tempo je bil kar hiter in klanca je bilo zame prehitro konec. Sledil dolg spust in nekaj ravnine do vhoda v rudnik, kjer se je dogodivščina zares pričela. Nisem vedela sploh, kaj pomeni 5 kilometrov teka v rovu, s čelado na glavi, lučko v roki in polnega razgibanega terena. Tako sem se ga pazljivo lotila in spustila tempo ter lahkotno premagovala razdaljo. Spodbudni so bili vsi pozdravi prostovoljcev. Na pazljivost pa so opozarjala spotikanja tekačev pred mano, ki so se občasno zapletli s podlago in sem jih počasi prehitevala. Sama nisem imela nikakršnih težav in je tek v rovu zelo hitro minil, tako sem bila kar naenkrat v ciljni ravnini za tiste, ki so se odločili za 10 kilometrsko preizkušnjo. Ostali pa smo morali opraviti še s polovičko. Nov klanec mi je dal zagon, da dvignem tempo in dohitim tekača, Nejca, ki je bil pred mano. In res, po nekaj kilometrih mi je to tudi uspelo. Zadnji del proge sva si tako delala družbo. Lahko rečem, da je zaslužen, da sem drugi del proge v rovu pretekla hitreje kot bi ga sicer.

21 kilometrsko razdaljo sem premagala v 1:37:48, kar je pomenilo 1. čas med dekleti in 4. absolutno. Uživala sem v drugačni obliki teka, dobri organizaciji, spodbudah vseh prostovoljev in domačinov ter dobri družbi tekačev.

Zasavje počasi postaja moj priljubljen kraj, za obisk športnih prireditev. Po Novoletnem knapu je to še en dogodek, na katerega se bom z veseljem vrnila. Je pa v maju na sporedu še 6 risovih ur, ki se jih prav tako veselim.

Hvala organizatorju, še posebej g. Planincu za izjemo in priložnost udeležbe, vsem prostovoljcem in tekačem za prijetno vzdušje, Frančišku za izziv in Nejcu za tempo.

Več o dogodku: www.zasavc.net

Stran organizatorja: www.rudarski-maraton.si

Rezultati v absolutnih kategorijah:

Tek 21 km – Moški

1.mesto: Jan Tretjak (letnik 1994), čas: 1:31:52,6
2.mesto: Dušan Podlogar (letnik 1960), čas: 1:35:23,3
3.mesto: Frančišek Napast (letnik 1974), čas: 1:35:43,0

Tek  21 km – Ženske

1.mesto: Mojca Koligar (letnik 1982), čas: 1:37:48,5
2.mesto: Manca Hace (letnik 1977), čas: 1:55:11,5
3.mesto: Mateja Čuk (letnik 1980), čas: 1:55:41,5

Tek 10 km – Moški

1.mesto: Aleš Gorenc (letnik 1979), čas: 0:42:47,6
2.mesto: Marjan Čebin (letnik 1967, klub RTH), čas: 0:43:22,6
3.mesto: Matjaž Senica (letnik 1971, klub Sinet), čas: 0:44:01,8

Tek  10 km – Ženske

1.mesto: Nataša Borštnar (letnik 1980, ŠD Trimus), čas: 0:54:15,5
2.mesto: Alenka Potočnik (letnik 1991), čas: 0:56:06,6
3.mesto: Lori File (letnik 1982, ŠD Trimus), čas: 0:56:06,8

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.